Тернопільський художник перетворює старі килими на арт-шедеври

24.05.2023, 13:06
665 Переглядів

 Старий бабусин килим – як центральний арт-об’єкт сучасного дизайну. Нереально? Тернопільський художник Рустам Давлетов так не вважає. За майже 7 років існування його власної художньої студії він провів близько 5 тисяч майстер-класів і для тих, хто вміє малювати, і для тих, хто жодного разу не тримав у руках пензля. А ще працює над розвитком маловідомих технік малювання, повертаючи до життя забуті речі.

   Ідею аерографіки на килимі він вперше побачив в Інтернеті. А втілювати почав близько року тому, коли, наводячи лад серед старих речей, випадково натрапив на килим своєї бабусі. Прибите до стіни полотно площею майже п’ять квадратних метрів і стало основою майбутньої картини. «Спочатку я роздрукував зображення і спробував накласти його на основу килима, щоб зрозуміти, чи вдало вони поєднаються, – розповідає художник. – Для першої роботи обрав яскравий образ українки в масивному заквітчаному вінку та коралях. Зробив обрис крейдою, потім дістав компресор, аерограф та пульверизатор і поетапно промалював деталі». Він пробував використовувати різні фарби, проте малюнок виконав акриловими. Таке зображення, каже Рустам, стійке і може витримати миття та тертя щіткою. Над своїм першим арт- килимом художник працював по 2-3 години щодня протягом тижня. Цю роботу вважає особливою і зберігає на стіні у власній майстерні.

   Короткий відеоролик із зображенням килима «розлетівся» соцмережами. При мінімальній кількості підписників у мережі TikTok він швидко зібрав 75 тисяч переглядів і близько 10 тисяч вподобань. Серед сотень коментарів не було жодного негативного, пригадує Рустам, і це надихнуло на створення нових робіт, основу під які вже довелось купувати. Об’єктом, зображеним на другому килимі, стала венеціанська маска, яку художник привіз з Італії. Її він зобразив у чорно-білих тонах з елементами золотої поталі – так з’явився ще один стилізований арт-об’єкт для квартирного інтер’єру. Для третьої картини художник обрав уособлення чоловічої енергії – козака з чубом на голові та сережкою у формі тризуба у правому вусі. Ця робота вже встигла побувати у лютому на спільній виставці місцевих художників «Невтомлені. Нескорені. Об’єднані». І її Рустам Давлетов готовий віддати для реалізації на благодійних аукціонах, гроші з яких спрямовують на підтримку Збройних Сил України. До речі, російсько-українська війна спрямувала творчість Рустама Давлетова в несподіване русло. Полотном для його робіт і раніше ставали незвичні предмети, як от, наприклад, шматки старих дверей. Тепер же художник у волонтерських цілях розмальовує елементи зброї та військової амуніції. А ще –щотижня проводить майстер-класи для військових, які перебувають на реабілітації в одній із тернопільських лікарень.

   Його четверта робота, розповідає Рустам Давлетов, відрізнятиметься від попередніх. Полотно для неї він вже придбав – це ісламський молитовний килимок розміром 80 на 140 сантиметрів. А зображення на ньому, найімовірніше, буде у східних мотивах. Бо, крім естетики, майстер прагне наповнювати свої витвори змістом. «Попри всі ці жахливі події навколо хочеться витягати людей у світ тепла, добра. Щоб ми пам’ятали, що можемо гармонійно жити в мирі і розвивати свою країну, – каже Рустам. – Килими – невід’ємна частина побуту наших батьків, бабусь і дідусів. Багато хто їх повивозив, повикидав. А в такому вигляді вони можуть бути центральними арт-об’єктами в квартирі і мати функціональний зміст, як це було раніше – зберігати тепло».

Ольга Волкова

 На фото – Рустам Давлетов та його роботи

Фото авторки та з архіву художника

24.05.2023, 01:06
665 Переглядів