У соцмережах повідомили неправду про нову грошову допомогу для українців

01.05.2023, 15:02
500 Переглядів

Місцевий Телеграм-канал повідомив, що з 1 травня українці зможуть отримати нову грошову виплату. Перевіряємо дану інформацію на достовірність.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Допис не містить джерела інформації, у ньому також не повідомляється, про яку саме допомогу йде мова: від держави чи міжнародну. Однак публікація містить зображення прапору ООН, тож може скластися враження, що допомогу пропонує саме ця організація. Окрім того, зображення, яке супроводжує допис, містить зображення логотипу «ТСН» – випуску новин, що транслює телеканал 1+1.

Щоб зареєструватися та отримати детальнішу інформацію, потрібно перейти за гіперпосиланням, яке перенаправляє на інший Телеграм-канал,  де потрібна підписка. Така схема є типовою у цій соцмережі, де подібним чином збільшують кількість підписників.

У іншому Телеграм-каналі є схожий допис, однак він містить характерні помилки: російські «кто» замість «хто», ВПЛ замість ВПО (внутрішньо переміщені особи).  Лінк же, який супроводжує публікацію, перенаправляє на статтю, де йдеться про призначення житлової субсидії на неопалювальний період з 1 травня. Однак дана допомога не є новою, та й скористатися нею можуть лише окремі категорії населення.

Отож, соцмережа повідомила неправдиву інформацію, маніпулюючи темою грошових виплат на тлі погіршення економічного становища українців через війну.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу.

01.05.2023, 03:02
500 Переглядів