У Тернопільському прес-клубі навчалися фактчекінгу

29.01.2020, 15:57
1548 Переглядів

    Дводенний тренінг креативного фактчекінгу  для працюючих і майбутніх журналістів та громадських активістів провів у Тернопільському прес-клубі  керівник міжрегіонального фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський. Передусім він пояснив, що являє собою фактчекінг ( в перекладі з англійської – «перевірка фактів») як сучасний тренд та його основні принципи. Також розповів, які – поки що нечисленні – організації займаються цим в Україні, та вже детальніше – про досвід діяльності власного проекту.

   Олександр Гороховський зазначив, що журналістика розслідувань – це не тільки встановити,приміром,  хто, як і скільки вкрав, а й показати, хто постраждав від цих дій і до яких наслідків це призвело. А головне – це неминучість покарання тих, з чиєї вини з’явились постраждалі. «Більшість журналістських розслідувань, на жаль, нині так і закінчуються лише першою частиною, – сказав він. – Тож щоб досягти більшої ефективності фактчекінгу, щоб наступали наслідки, ми почали розвивати цю діяльність на регіональному рівні, де реакція і резонанс є відчутно більшими».

 Далі слухачі дізналися про особливості сучасного інформаційного поля, існуючі технології викривлення інформації в ньому, про те, зокрема, що собою являють, для чого створюються і чим небезпечні «інформаційні бульбашки» та про суть поняття «інформаційне село». Відтак перейшли до безпосередньо базису, принципів, методів та алгоритмів фактчекінгу, який є не лише одним з форматів журналістських розслідувань, а й водночас  спрощеним варіантом журналістики даних. Впродовж  двох днів тренінгу в контексті фактчекінгу було розглянуто цілу низку реальних непересічних ситуацій, як от, для прикладу, розкриття появи в наших ЗМІ фейкового повідомлення  про начебто засідання у Конгресі США щодо корупції в Україні, чи розслідування відомої експертно-журналістської групи “Bellingcat» щодо збиття російською ракетною установкою над територією України літака Малайзійських авіаліній.

   Що саме можна і треба досліджувати за допомогою фактчекінгу? Що можна спростувати, викрити та довести? Які інструменти є у розпорядженні журналістів для перевірки фактів та якими джерелами слід користуватися? Як правильно зробити висновок і донести вердикт до читачів? На ці та багато інших важливих запитань слухачі тренінгу отримали вичерпні відповіді. А для закріплення отриманих знань взяли участь у низці практичних вправ. Детальніше про фактчекінг від Олександра Гороховського – у наступній публікації.

 Тренінг проводився в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

29.01.2020, 03:57
1548 Переглядів