Українську треба знати!

17.05.2023, 13:03
267 Переглядів

 Від початку війни у Тернополі відкрилося чимало курсів української мови для переселенців. Деякі з них навіть перетворилися у багатофункціональні клуби корисного дозвілля, і кожні – мають свою родзинку.

   “Ми хочемо об’єднати людей, які бажають вивчати нашу мову, занурити їх в україномовне середовище, допомогти  через мову, як основний чинник національної ідентифікації, відчути себе українцями, а через  ознайомлення  з культурою, історією, звичаями  та  традиціями нашої країни спонукати до вивчення самої мови», – розповідає одна з організаторок такого розмовного клубу  під назвою «Слово» Наталія Намака. Сюди можуть записатись як діти, так і дорослі. Навчання проводиться переважно на вихідних, що дозволяє поєднувати їх із роботою та навчанням. За словами учасників, навчання проводиться в неформальній атмосфері, зокрема, і в ігровому форматі, що сприяє кращому сприйняттю мови. Організатори стараються всіляко урізноманітнити програми занять, щоб новий матеріал краще засвоювався. Їхня мета – щоб якомога більше людей спілкувались рідною мовою, краще знали українську культуру та звичаї, і щоб це сприяло формуванню їхньої національно-патріотичної свідомості.

   Для усіх, кого це цікавить, ми зібрали інформацію з координатами курсів української мови у Тернополі:

Розмовний клуб «Слово»(для дорослих та дітей) – Тернопільська спеціалізована школа I-III ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, вул. Камінна, 2.

Безкоштовний освітній хаб для дітей внутрішньо переміщених осіб – Тернопільська спеціалізована школа I-III ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, вул. Грушевського, 3.

Курси для охочих поглибити знання української мови: «Мовна комунікація в педагогічній діяльності» і «Експрес-курс: 10 уроків української» – Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, вул. Шевченка, 1.

Безкоштовні уроки української мови для усіх бажаючих – Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, вул. Максима Кривоноса, 2.

Безкоштовні курси з вивчення та вдосконалення української мови «Українська — мова вільних людей!» – Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, бульвар Тараса Шевченка, 15.

Безкоштовні курси української розмовної мови для тимчасово переміщених осіб – Товариство «Просвіта» м. Тернопіль, вулиця Слівенська, 7.

Курси підвищення рівня володіння українською мовою – Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти м. Тернопіль, вулиця Громницького.

 Анна Марчук

 Фото із Фейсбук-сторінки розмовного клубу та з особистого архіву Наталії Намаки

17.05.2023, 01:03
267 Переглядів