Влада і далі не поспішає перейматися критичним станом українських ЗМІ

01.10.2022, 12:00
581 Переглядів

Ми вже не раз писали про надзвичайно складну економічну ситуацію, в якій опинилися місцеві, та й не тільки, медіа України. Як із інформації, отриманої від керівників локальних редакцій, з якими співпрацює Тернопільський прес-клуб, так і за матеріалами всеукраїнських нарад редакторів, що проводилися Національною спілкою журналістів України, і в яких брала участь наша журналістка. За результатами однієї з таких НСЖУ й ініціювала  слухання про економічний стан українських ЗМІ у найвищому законодавчому органі держави, на які журналісти покладають дуже великі надії, і які були заплановані на 29 серпня.

   На жаль, тоді вони не відбулися – начебто з огляду на проблеми безпеки були перенесені на 26 вересня, про що на сайті Верховної Ради було розміщене відповідне офіційне повідомлення. За повідомленням пресслужби НСЖУ, передбачалося, що буде обговорено практики роботи ЗМІ в умовах воєнного стану, виклики, які стоять перед медіа, державні інструменти та грантову допомогу як можливі шляхи для підтримки роботи медіа у воєнний та післявоєнний період. Однак незабаром повідомлення з сайту ВР… просто зникло, а слухання знову перенесли вже невідомо на коли. Як пояснила пресслужбі НСЖУ член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Тетяна Циба, причини цього разу начебто технічні. «У нас є певні неузгодженості з іншим Комітетом, у них починаються відрядження тощо, сказала вона. – Тому, на жаль, наразі провести слухання не виходить. Я, на жаль, не можу озвучити всі причини перенесення, але воно жодним чином не залежить від позиції учасників слухань. Є нюанси, які змушують нас перенести захід. Але хочу наголосити, що ніхто не проти попрацювати в робочій групі, яку ми можемо створити навіть не проводячи слухань, тому що ми всі розуміємо, в якому напрямку слід рухатися».

   У НСЖУ повідомили, що шкодують щодо повторного перенесення комітетських слухань. «Цей захід може стати важливою подією в громадському житті України, покликаною привернути увагу суспільства до економічних проблем українських ЗМІ та журналістів у період викликаної війною економічної кризи, – прокоментував голова Спілки Сергій Томіленко. – Але, незважаючи на перенесення комітетських слухань, важливо, щоб держава в будь-якому разі робила практичні кроки на підтримку українських медіа». Що ж, почекаємо і побачимо, як воно буде далі. Однак серед журналістів на місцях оптимізму щодо реальної підтримки з боку держави майже не залишилось.

01.10.2022, 12:00
581 Переглядів