Як «ловити» тролів і ботів у соцмережах  

30.03.2020, 21:52
867 Переглядів

   Ефективні інструменти для цього рекомендує у своєму блозі – https://nv.ua/ukr/techno_blogger/Belousov.html   – експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов.

   Відразу попереджаючи, що стовідсотково від тролів з ботами це не убезпечить, однак нерви і час значно заощадить, він пропонує встановити два наступних розширення для браузера Google Chrome ( взагалі-то три, але про «Фейкогриза» наш сайт детально розповідав раніше, тож повторюватися не варто).

   TrollessUA — цей плагін допомагає вираховувати тролів у Facebook.

Наприклад, зайшовши у коментарі до публікації якогось відомого політика, блогера (або іншого лідера громадської думки) і якщо серед коментаторів є тролі — то поруч з їхнім ім’ям з’явиться червона мітка. Це означає, що волонтери проекту самі знайшли, або за рекомендацією користувачів, і внесли цей фейсбук-профіль у базу тролів. Всі підозрілі акаунти, які знаходять, перевіряють вручну на відповідність «ознакам троля». Наприклад, хейтспіч ( мова ненависті і ворожнечі-ред.), відсутність власних публікацій та аватарки. Так само як і «Фейкогриз», плагін TrollessUA cамостійно не вираховує тролів, а перевіряє, чи є цей користувач Фейсбуку у базі.

    MetaBot for Twitter — це плагін для Twitter, працює за схожим принципом, що і TrollessUA. Творці проекту та волонтери наповнюють базу підозрілими користувачами Twitter, і якщо у вашій стрічці промайне такий акант, розширення підсвітить його червоним і промаркує: «БОТ». Як і попередні два згадних плагіни, «MetaBot for Twitter» сам не вміє визначити ботів, а так само спирається на зібрану користувачами базу.

   «Звичайно, ці три плагіни для вашого браузера не вирішать проблему інформаційної безпеки (гігієни), оскільки ці доповнення не працюють на смартфонах, де ви, найімовірніше, споживаєте велику частину контенту, не вміють без допомоги людини визначати троль/не троль, фейк/не фейк, тому їхні дані не завжди актуальні. Але вихід є! Найголовніше «доповнення» — ваш мозок і критичне мислення», – додає  Павло Бєлоусов.

30.03.2020, 09:52
867 Переглядів