Як знайти безкоштовний прихисток у Великобританії

28.05.2022, 20:06
3751 Переглядів

Відомо, наскільки  масштабною є допомога Україні у протистоянні російським загарбникам, яку надає Великобританія. І не тільки власне держава. Багато британців відчинили свої двері для абсолютно незнайомих людей, щоб надати прихисток українським біженцям, й організували збір гуманітарної допомоги по всій країні –  вона надходить до нас тонами. Також там було проведено кілька благодійних концертів за участю зірок світової величини. І лише за півтори години концерту Ed Sheeran, приміром, було зібрано майже 2 мільйони фунтів стерлінгів. Як свідчать українці, які перебувають зараз в цій країні, підтримку можна бачити й чути скрізь, а наші синьо-жовті прапори – і біля державних установ, і біля приватних будинків. Далі – про ще один спосіб допомоги з боку Великобританії, яким, можливо, захоче скористатися хтось із наших читачів.

   До війни в цю країну, на відміну від багатьох інших, потрапити для проживання було досить складно. Але у зв’язку з війною британський уряд запровадив спрощену схему для українців. Програма «Homes for Ukraine» ( «Житло для України») відкрита для українців, які не мають родичів у Великобританії, і котрі мешкали в Україні до 1 січня 2022 року, а також для найближчих членів їхніх родин. Єдине, що потрібно знайти спонсора, громадянина Великобританії, який готовий надати безкоштовне житло – вільну кімнату чи квартиру – щонайменше на 6 місяців. Таким спонсорам уряд Сполученого Королівства виплачує по 350 фунтів стерлінгів щомісячно як компенсацію.

    Українці, які беруть участь у програмі , отримують візу на 6 місяців, впродовж яких мають подати заявку для дозволу на проживання з можливістю перебувати та працювати у Великій Британії до 3-х років з доступом до безкоштовного медичного обслуговування та інших елементів соціальної підтримки.

   Де шукати спонсора?

Можна знайти спонсора самим через соціальні мережі та благодійні організації:

Oiko help – https://oikoliving.com/dl/standwithukraine/s/d8fc49

Ukraine take shelter – https://www.ukrainetakeshelter.com

UK Accommodation, Help&Sponsorship for Ukrainians – https://www.facebook.com/groups/ukhelp4ukraine/?ref=share

UK Ukraine community group – https://www.facebook.com/groups/1104035060373910/?ref=share

UK accommodation for Ukrainian refugees – https://www.facebook.com/groups/1161142981324270/?ref=share

Help for Ukraine in Walthamstow – https://www.facebook.com/groups/528662451906928/?ref=share

Rooms for Ukrainians in the UK – https://www.facebook.com/groups/rooms4ukraineuk/?ref=share

Help for Ukrainians in the UK – https://www.facebook.com/groups/927852904567703/?ref=share

Shelter for UA – https://www.facebook.com/groups/374091844192407/?ref=share

DV Ukrainian Family Hosts (whatsapp group) – https://cutt.ly/lSzMixt

   Як отримати на візу до Великої Британії?

   Процедура проводиться онлайн на сайті https://apply.visas-immigration.service.gov.uk/has-international-ukrainian-passport.
⠀1) Якщо у вас є біометричний паспорт, ви можете здійснити як подачу заявки на візу, так і подачу самих документів онлайн;

⠀2) Якщо у вас немає біометричного паспорта, ви можете здійснити подачу заявки онлайн, а подачу документів – через візовий центр у країні, де ви знаходитесь (але не в Україні!).

   Необхідні документи:

1) Український або закордонний паспорт;

2) Виписка з банку з грошовими потоками по картці за декілька останніх місяців, щоб підтвердити, що ви проживали в Україні станом на 01.01.2022 (англійською, в додатку як Привату так і Монобанку є така можливість). Замість виписки також можете подати, наприклад, документи про оплату комунальних послуг;

3) Фото документа спонсора.

   Якщо виїжджаєте з дітьми:

4) Свідоцтво про народження дитини (перекладене на англійську та завірене).

5) Свідоцтво про одруження (перекладене на англійську та завірене).

6) Фото паспорта чоловіка, якщо він залишився в Україні.

7) Якщо можливо, письмовий дозвіл батька на вивезення дитини за кордон. Навіть від руки, англійською мовою бажано.

   Заявка на візу подається окремо на кожного члена родини, навіть на дитину! Але в кожній заявці вписується інформація про всіх родичів, які виїжджають. Усі документи мають бути перекладені англійською мовою, що можна зробити у будь-якому бюро перекладів. Оригінали туди подавати не треба, можна лише надіслати фото документів, відтак вам надішлють вже готовий переклад.

   Що робити після прибуття до Великої Британії?

   Коли вашу заяву за програмою Homes for Ukraine буде розглянуто, ви отримаєте офіційний лист від британської Служби віз та імміграції (UKVI) із підтвердженням дозволу на в’їзд до Сполученого Королівства. На підставі цього листа ви зможете купити квиток на літак або інший вид транспорту. Зверніть увагу, що вам потрібно прибути до Сполученого Королівства протягом 90-денного періоду після отримання дозволу.

Маряна Берчук

Фото  з сайту https://www.robertlargan.co.uk/homesforukraine

28.05.2022, 08:06
3751 Переглядів