Яким був Тернопіль в річницю війни

26.02.2023, 23:02
681 Переглядів

Ось і залишилася вже в історії ця дата – 24 лютого 2023 року. Минув рік від трагічного дня, що поділив на «до» та «після» життя кожного українця. У 2022-му в Тернополі цього дня панували емоції страху, розгубленості й нерозуміння, що буде далі, в магазинах почали змітати продукти, на дорогах побільшало автівок, люди телефонували до родичів і майже безперервно слідкували за новинами. А яким же був Тернопіль 24 лютого цього року? Наша студентська кореспондентка написала про це невеличкий репортаж, пройшовшись вулицями рідного міста.

 Вулиці Тернополя – напівпорожні, майже безлюдні. Нічого дивного, зважаючи на кількість повідомлень про можливі провокації та ракетні удари ворога у цей день. На тернопільському ринку людей  –  в рази менше, ніж зазвичай. «У п’ятницю, суботу і неділю завжди людно, а сьогодні дуже пусто, навіть продавців приїхало мало. Думаю, це пов’язано з тим, що люди бояться зайвий раз кудись йти у такий день. Нам теж трохи тривожно, але їхали сюди з Чернівців, тож маємо допродати товар», – каже продавчиня фруктів пані Надія. Така ж ситуація у парках: людей небагато, переважно це матусі з дітьми та люди, що вигулюють собак. Малолюдно і у різноманітних закладах харчування. «Сьогодні людей дуже мало, порівнюючи з минулими днями, – розповідає бариста тернопільської кав’ярні «Ровер» Максим Сараб. – Завжди у п’ятницю маємо багато відвідувачів. Зараз же більшість, напевне, сидить вдома, бо ніхто не знає, чого очікувати від цього дня». Зрозуміло, що було порожньо і у навчальних закладах, адже тернопільські школярі та студенти навчалися 24 лютого дистанційно.

Думки тернополян, з якими вдалося поговорити, про цей день дуже різні. Хтось згадує минулорічні події, хтось рефлексує і обдумує майбутнє, а є й такі, хто не сприймає цей день якимось особливим. Станіслав Копитко, наприклад, провів цей день як звичайно: ходив у книгарню та зустрівся з друзями, він впевнений, що незабаром українців чекає перемога. Хлопець настільки вірить у зміни на краще, що за день до річниці війни взяв на себе відповідальність і завів собаку. А от для Ілони Хомів 24 лютого стало днем пам’яті. «Сьогоднішній день, як і рік тому, дуже страшний і тривожний. І нехай зараз трішки спокійніше, але спогади всеодно накривають кожного. Втім, так і має бути! Ми повинні пам’ятати про все і про всіх, завдяки кому мали можливість прожити цей рік. Сьогоднішній день – це перш за все день Пам’яті. Тож завжди пам’ятаймо про тих, хто захищає нас на фронті, і тих, хто захищає, на жаль, вже там, на небі…».

Великих масових заходів 24 лютого у Тернополі не проводили, аби не наражати мешканців на небезпеку. На бульварі Тараса Шевченка відбулась символічна акція «Не забудемо. Не пробачимо. Пам’ятаємо» – рідні полеглих на війні Героїв та усі бажаючі встановили безліч маленьких прапорців на честь тих, хто віддав життя за Україну. Також на бульварі Тараса Шевченка облаштували символічну «Алею пам’яті»: розмістили куби з 120-ма портретами уродженців Тернопільщини, які загинули, боронячи українську землю від ворога.

 Лілія Безух

На фото – Тернопіль 24 лютого 2023 року

Фото авторки

 

26.02.2023, 11:02
681 Переглядів