З’явився ефективний інструмент для самостійного аналізу теленовин

31.01.2022, 21:19
1273 Переглядів

 Відома громадська організація «Детектор медіа» презентувала новий інтерактивний інструмент NewsBoard, який допомагає самостійно аналізувати якість новин центральних телеканалів. Приміром, дає змогу зрозуміти, які теми найчастіше з’являються у новинах, чи дотримуються телеканали журналістських стандартів, та які з них виготовляють матеріали на замовлення політиків та олігархів.

   Як розповідає сам «Детектор медіа» https://detector.media/ , у NewsBoard зібрані дані аналізу випусків новин, які виходять у прайм-таймі телеканалів СТБ, ICTV, «Україна», «Інтер», «UA: Перший», «1+1», «112/Перший незалежний» і 5 каналу. Дані зібрані за останні три роки. Моніторинг проводиться на основі великої методології моніторингу телевізійних і радійних програм, розробленої визнаним експертом у цій сфері Ігорем Кулясом, та оновлюється щотижня. Також у NewsBoard застосовані елементи штучного інтелекту та машинного навчання, щоби глибше проаналізувати розшифровані тексти матеріалів головних випусків телевізійних новин, до прикладу, для визначення тональності згадок про політиків чи органи влади. «Детектор медіа» продовжує розвивати NewsBoard, адже працює над розширенням кількості параметрів та форматів візуалізації даних.

Автори нового інструменту вважають, що він буде цікавим і корисним для всіх, хто стежить за якістю інформаційного контенту на українському телебаченні. Зокрема, медійній спільноті, журналістам, професійним громадським та правозахисним організаціям, аналітикам, дослідникам, донорам, активним представникам громадянського суспільства, які прагнуть розвивати свідоме споживання медіапродукту. Так як інтерактивна панель дозволяє глибше проаналізувати контент, який споживають українці в ефірах теленовин, та відстежити дотримання журналістських стандартів, то NewsBoard є цінним інструментом для аналітиків, дослідників, професійних журналістських організацій, які контролюють якість контенту українських медіа. А користуватися ним зовсім нескладно. Перейшовши за посиланням, користувач може переглянути графіки з аналізом теленовин. Усі графіки інтерактивні, наводячи на них курсор, можна отримати більше інформації. Також графік можна завантажити у форматі PDF та Excel для подальшого використання і детального вивчення. Доступні, зокрема, такі графіки: дотримання стандартів, матеріали з ознаками заможності, тематика матеріалів, найпопулярніші інформаційні приводи, топи згаданих політиків та партій, тональність матеріалів за каналами та інші.

   Перевагою ресурсу його розробники називають те, що користувачі отримують не статичну інформацію, а інструмент, який дозволяє глибоко вивчити тему та отримати унікальні дані за допомогою всього кількох кліків. Команда «Детектора медіа», яка працює над цим проєктом, переконана, що постійний аналіз та моніторинг телевізійного контенту стимулює журналістську спільноту створювати якісний контент, а телеглядачів — вирішувати, який контент споживати, а який ні. Розроблено NewsBoard в рамках виконання проєкту «Моніторинг та інформаційна панель громадського телебачення» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

31.01.2022, 09:19
1273 Переглядів