Думки посеред Великого посту

08.04.2016, 11:49
174 Переглядів

Цього тижня минула якраз половина Великого посту. Для когось це особливий і дуже відповідальний час, а хтось навіть в м’ясних стравах себе не обмежує і живе як завжди. Я вирішила поцікавитись ставленням до посту саме в молодих людей, бо чомусь багато хто вважає що вони не сприймають цей християнський канон надто серйозно. Попри це в чергах до сповіді перед Великоднем біля тернопільських храмів досить багато зовсім молодих дівчат і хлопців.
«Я ніколи не постила, – розповіла мені моя знайома Олександра, – мої рідні теж особливо не дотримуються усіх церковних канонів, і ми, чесно кажучи, рідко буваємо в церкві. Та останнім часом у моєму житті стались доленосні події і в мене виникла потреба звернутись до Бога. Також зрозуміти, і чому люди постяться та що це їм дає. Поки-що я не знайшла усіх відповідей на свої запитання, адже ще не до кінця розумію, що повинна робити та відчувати..».
«Справа навіть не в тому, постить людина чи ні, – розмірковувала інша моя співбесідниця, Галина. – Якщо вона щиро вірує і переживає кожну станцію «Хресної дороги», наче сама проходить нею, то буде відчувати муки Ісуса і сама не захоче веселитись чи грішити в цей час. Щоб по-справжньому дотримуватись посту, як на мене, потрібно осмислити кожне слово та вчинок, обдумати і щиро навернутись до Бога, тоді в цьому є сенс».
Ще одна моя знайома, Юлія, відверто зізналася, що для неї зовсім неважливо, їсти під час посту жирне і м’ясне, а чи ні. «Головне, які слова людина «викидає» із своїх уст, як вона поводиться стосовно інших та ким вона взагалі є і прагне бути в цьому житті», – сказала вона.
А ось яку думку висловив молодий чоловік на ім’я Андрій: «Потрібно хоча б кілька разів на рік дотримуватись посту, щоб трохи більше побути в молитві, поміняти в чомусь свої критерії й менше звертати увагу на світські принади. Піст – це такий період, під час якого ми можемо зрозуміти, що для нас є віра і що для нас є Бог. В пості ми можемо віддячити йому за все, що він нам дає – за те, що ми можемо ходити, маємо роботу, здобуваємо успіхи».
Що ж, напевне, кожний з нас розуміє значення Великого посту по-своєму. Потрібен він чи ні, постити чи не постити, вірувати чи просто бути мудрою і порядною людиною – кожен вирішує самостійно. Як і знаходить чи не знаходить свою дорогу до Бога.

Тетяна Питак

08.04.2016, 11:49
174 Переглядів