До уваги ЗМІ 13 вересня 2012 року 12:00

12.09.2012, 11:12
175 Переглядів

У приміщенні фундації “Справа Патріарха Йосифа” (вул. Листопадова 7) відбудеться прес-конференція на тему Всенародної прощі 13-15 жовтня з нагоди благословення відновленого Собору Святої Софії у Римі. Зустріч із журналістами проведе отець Марко Ярослав Семеген, пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії, який для цією нагоди прибув із Риму.
Чин благословення Собору здійснить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.
Більше інформації на http://santa-sofia.org
Довідка
Собору Святої Софії було збудовано стараннями Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого після його повернення із заслання. Італійський архітектор Лючіо ді Стефано розробив план будівництва храму на основі планів первісної будівлі Київської Софії – п’ятибанної тринавної церкви в українському нео-візантійському стилі. У червні 1967 року було розпочато будову, а 27-28 вересня 1969 року Блаженніший Йосиф та сімнадцять владик в присутності Папи Павла VІ, який переніс сюди із базиліки св. Климента частину молей св. Климента Папи і поклав під головний престіл, довершили посвячення собору Святої Софії і запрестольної мозаїки – спроєктованої видатним українським митцем Святославом Гординським.
Весь собор зсередини покритий мозаїкою. Мистецьке оздоблення собору, як мозаїк, так і вітражів, розробив Святослав Гординський, а мозаїчні роботи виконала школа Марка Тулія Монтічеллі. За головним престолом знаходяться мозаїки Софії Божої Премудрості та Пресвятої Євхаристії. Над горним сідалищем поміщено герб Патріярха Йосифа з написом “Per aspera ad astra” (“Через терня – до зір”).
Цей собор в часи переслідування Української Греко-Католицької Церкви мав титул прокатедри св. Юрія у Львові та служив перед світовою спільнотою як духовний центр для українського народу. Собор Святої Софії має статус базиліки від 1998 року, є кардинальським храмом та відпустовим місцем для усіх прочан, які його відвідують.
Сьогодні святиня об’єднує велику кількість українських заробітчан в Італії.

12.09.2012, 11:12
175 Переглядів