Звіт КВУ: правоохоронцям необхідно забезпечити належне проведення виборів президента. Потрібно відмовитися від проведення всеукраїнського референдуму

22.04.2014, 20:43
167 Переглядів

Комітет виборців України  представив звіт за результатами довтогострокового спостереження за підготовкою позачергових виборів президента України за період з 1 до 18 квітня. У ньому, зокрема, йдеться – у ряді регіонів держави політична ситуація продовжує залишатись нестабільною. Діяльність незаконних збройних формувань, сутички проросійських радикалів з громадянами та правоохоронними органами ускладнюють підготовку до позачергових виборів глави держави і можуть призвести до визнання виборів в окремих округах такими, що не відбулися. За Законом “Про вибори Президента України” результати виборів підлягають встановленню незалежно від кількості дільниць, де вони не були проведені або на яких голосування було визнано недійсним. КВУ рекомендує – з метою забезпечення достатньої легітимності виборів правоохоронним органам слід вжити додаткових заходів для посилення безпеки голосування, підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування у проблемних регіонах (насамперед, Донецькій, Луганській, Харківській областях).

Разом з тим, ідея одночасного проведення позачергових виборів глави держави із загальнодержавним референдумом заслуговує на критичну оцінку. По-перше, на сьогодні відсутні конституційні підстави для прийняття виконувачем обов’язків Президента відповідного рішення. По-друге, існуюча редакція Закону “Про всеукраїнський референдум” не дозволить провести референдум у відповідності до міжнародних стандартів, оскільки ряд положень Закону суперечить Конституції, а правове регулювання референдумних процедур є вкрай недосконалим. По-третє, до дня голосування з позачергових виборів та, за умови призначення референдуму, залишилось близько 40 днів, що не дозволить виборцям вільно сформувати свою позицію щодо винесених на референдум питань.  КВУ закликає відмовитись від ідеї проведення всеукраїнського референдуму в один день з президентськими та окремими позачерговими (проміжними) місцевими виборами.

Повний звіт КВУ

22.04.2014, 08:43
167 Переглядів