Українське виборче законодавство повинно бути удосконалене – представники громадських організацій

10.06.2014, 16:25
177 Переглядів

Цьогорічні дочасні вибори президента дали надію суспільству на те, що вибори в Україні можуть відбуватися прозоро, чесно і без застосування адміністративного ресурсу. Про це говорили учасники круглого столу, який відбувся у Тернопільському прес-клубі. У ньому брали участь представники політичних партій юристи та громадських організацій. Основна тема – Україні потрібен уніфікований виборчий кодекс: єдиний та незмінний для виборів від президента до органів місцевого самоврядування та Верховної ради.
«Це неприпустимо, коли щоразу при виборчій кампанії з’являється новий закон про вибори у новій редакції, який кардинально відрізняється від попереднього виборчого закону, – заявив юрист Тернопільського осередку Комітету виборців України Павло Левків. – Наші виборці звикли від попередніх виборів, що в п’ятницю перед днем голосування можна було звернутися в суд, а ще навіть у неділю, коли вони не виявляли себе у списках на виборчих дільницях. Вони це запам’ятали. Під час цьогорічних виборів таких положень у законі не було, що спричинило ряд проблем та непорозумінь». Юрист переконаний – такі питання будуть траплятися безкінечно, допоки у нас не буде створений єдиний виборчий кодекс із чіткими правилами голосування для кожних виборів, незважаючи на їх статус. «Комітет виборців України упродовж багатьох років наполягав на прийнятті єдиного виборчого кодексу, однак питання і донині не вирішено. Відтак дуже часто різні політичні сили підлаштовують виборче законодавство «під себе», – каже Павло Левків. – Цю ганебну практику потрібно припинити. І єдиний вихід – уніфіковане законодавство без прийняття поправок перед виборами. Переконаний, що у державі є свідомі та досвідчені юристи, які б змогли це зробити. А громадські організації готові надати свою допомогу у розробці такого документу».
Представники різних політичних сил підтримали таку пропозицію. Вони також запропонували врахувати у законодавстві такі моменти, як технічні кандидати, унеможливлення присутності у бюлетенях невідомих кандидатів чи партій із майже ідентичними прізвищами знаних політиків та назвами політсил тощо.
Представник Громадянської мережі ОПОРА Василь Томчишин наголосив, що і партійним активістам, і громадським організаціям потрібно активно працювати із виборцями. «Задля чесних виборів для цього необхідно спільними силами організовувати широку інформаційну кампанію щодо нюансів виборчого законодавства. І повинні робити це не тільки громадські організації, а й політичні сили», – каже Василь Томчишин. Громадський активіст переконаний, що обізнаність виборців сприятиме проведенню в Україні завжди чесних та усвідомлених виборів, в яких повинні бути зацікавлені усі суб’єкти виборчого процесу.

Захід організовано в рамках проекту Вибори 2014, за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

10.06.2014, 04:25
177 Переглядів